dilluns, 25 d’octubre del 2021

SANT ANDREU DE PALOMAR, EL MEU POBLE

 

Bona tarda,

Vaig néixer a Sant Andreu de Palomar, un municipi que va ser independent fins al 1897, any en el qual va ser annexionat amb Barcelona.

Es tracta d´un barri d´origen agrícola, on l´agricultura i la ramaderia eren l´activitat principal fins ben bé a principis del XX. Podem destacar d´aquesta època, masies com la de Can Pere Valent, Can Verdaguer, Can Xandri, Can Sala, Can Diumengó, Can Guineueta, Les Carasses que utilitzaven l´aigua del rec comtal que passava pel barri.

Posteriorment va evolucionar l´activitat industrial com la tèxtil, amb la fàbrica de filatures de Fabra i Coats, la Maquinista, la fàbrica de camions La Pegaso, la Fàbrica Nacional de Colorants, i altres petites empreses i tallers.

El nucli antic es troba ubicat al voltant de la zona de la plaça Mercadal, el carrer Gran de Sant Andreu (antiga via romana) i l´església de Sant Andreu datada ja en el s. X. 

Sempre ha estat un barri obrer amb molta tradició comercial i cultural, destacant organitzacions esportives i associatives que avui en dia continuen en funcionament, com la Unió Esportiva Sant Andreu, el Club Natació Sant Andreu, La Lira, Els Catalanistes, l´Ateneu Obrer…

Actualment, si passegeu pel barri trobareu edificis destacats com la parròquia de Sant Andreu (s.X) amb la seva nova cúpula i la capella dels segadors, la parròquia de Sant Pacià (1886-1871) i el mosaic de Gaudí, la casa Bloc dissenyada pel grup GATPAC entre d´altres comerços centenaris.  

En aquesta fotografia podeu veure una de les rellotgeries més antigues situada a la plaça comerç.

Rellotgeria Carrera, 1929

FOTO: Llicència CC Reconeixement. Autor: Arjan Richter

https://www.flickr.com/photos/arjanrichter/39973310821/

Publicat per:  Sonia Juampere Zapater 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions