dissabte, 29 d’octubre del 2022

El meu poble, Corró d'Avall

Potser fins ara no havies escoltat mai el nom de Corró d'Avall i t'imagines un poble perdut vés a saber on. Potser el nom de les Franqueses del Vallès t'és una mica més familiar? Doncs estem parlant de, pràcticament, el mateix espai. T'ho explico?

Les Franqueses del Vallès és un municipi situat a la comarca del Vallès Oriental, a tocar de Granollers, la Garriga, Canovelles, Cànoves i Cardedeu. El municipi està format per cinc pobles: Corró d'Avall, Corró d'Amunt, Llerona, Marata i Bellavista. La seva població arriba als 20.000 habitants, essent Corró d'Avall un dels nuclis més poblats, amb uns 10.000 habitants. 

Imatge de les Franqueses amb el Montseny al fons. Autor: .Robert.Photography, CC BY-ND 2.0 - Flickr--

Les Franqueses té 29,45 Km2 d'extensió. Havia estat un municipi de tradició agrícola, però la proximitat amb les grans ciutats de Granollers i Barcelona l'han fet créixer a nivell industrial. Actualment hi predomina el sector químic i metal·lúrgic. 

Malgrat el seu creixement urbanístic i industrial, cadascun dels seus pobles ha sabut conservar els trets d'identitat i les pròpies tradicions. Així doncs, a Corró d'Avall podeu venir a veure el Ball de l'Espolsada, que es balla a la plaça per la festa major (3a setmana de setembre). 

A Corró d'Avall també hi trobem l'edifici de l'ajuntament, un majestuós edifici modernista de l'any 1911 que va ser regalat al municipi pel Sr. Joan Sanpera i Torras, fill predilecte del municipi i qui rebé el títol de primer marquès de les Franqueses. També hi trobem l'estació de tren i la majoria de comerços. 

Imatge de l'Ajuntaments. Autor: .Robert.Photography, CC BY-NC-ND 2.0 - Flickr

Però el patrimoni arquitectònic va més enllà del modernisme i de Corró d'Avall. A Marata hi trobareu l'església romànica, documentada de l'any 1077. A Llerona, l'església de Santa Maria data de l'any 990. A Corró d'Amunt també hi trobem l'església romànica, de l'any 1008. L'església de Corró d'Avall, dedicada a Santa Eulàlia i consagrada l'any 1104, va ser cremada durant la Guerra Civil. 

Ja ho saps, quan et vingui de gust, atura't a les Franqueses i descobreix el seu entorn verd i el seu ric patrimoni. 

Mar Rodríguez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions