diumenge, 31 d’octubre del 2021

La Vila de Gràcia

 

Vaig néixer a Gràcia. En una clínica que ja no existeix. Vaig viure a Gràcia tants anys que em van semblar sempre tots els anys. Fins que van deixar de ser-ho.

I ara que visc en un dels millors barris de Barcelona –havia de caure una altra vegada al parany– encara em sembla que sóc de Gràcia i que és per sempre d’on seré. Sóc d’un barri on per anar a la platja agafàvem el 39.

Quan hi creixes –és aleshores, sí, sempre ha estat així– és quan assumeixes la convicció i l’anomenes “realitat indiscutible”. Fins que arriba un dia que ja no hi has de pensar. Ni tan sols n’estàs convençut. Simplement, ho saps: Gràcia és el millor barri de Barcelona.

És irrellevant si encara hi ha llambordes o si ja hi han posat pilones contra l’aparcament. Mentre la idea hi sigui, Gràcia no canviarà. Perquè Gràcia és una idea perversa: l’assumpció natural que hi ha llocs millors i que n’hi ha un que és encara millor que cap altre. Autoinjectat amb xeringa.

Ens hauríeu de comprendre. Necessitem aquesta idea. La trobaríem tant a faltar. Sobretot, quan hem deixat de viure a Gràcia. Perquè ja no ens queda res més que els records aigualits d’uns carrers que ja no són com eren i l’únic que ens pot salvar de la desolació és aquesta idea perversa.

Aquesta perversió és la constant d’un barri que només ha canviat perquè ens hem fet grans, ve-t’ho aquí. Era fàcil d’entendre.

No hi he de pensar. No me n’he de convèncer. Ara ja ho sé.

Per això he decidit morir a Gràcia.

Aquest matí. A les vuit en punt.


Fragment extret del relat Melangia del 39 de Joan Carreres.

Font: https://www.barcelona.cat/bcnmetropolis/2007-2017/calaixera/contes/melangia-del-39/



Plaça de la Vila de Gràcia

Font: Wikimedia commons 

Autor: : Nicholas Gemini

Llicència: CC BY-SA 4.0

Alba Veciana


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions