dissabte, 27 d’octubre del 2018

Vic i la Catedral de Sant Pere

Vic i la Catedral de Sant Pere

Vic és la ciutat on vaig néixer. Es troba entre Barcelona i Girona, a uns 70 km de distància entre una i l'altra. Per això quan la ciutat se'ls fa petita, els vigatans opten per una o l'altra, segons els gustos. 

Abans sempre anaven a buscar a Barcelona (universitats, obres de teatre, concerts, roba,...) el què no trobaven a Vic, però quan es va construir l'eix transversal, se'ls va obrir una nova possibilitat, Girona.  
Com és ben sabut, Vic és la capital de la comarca d'Osona. Té gairebé 50.000 habitants i actualment és coneguda principalment pel Mercat del Ram, el Mercat de Música Viva de Vic i el seu Mercat Medieval. Quan penses en Vic, t'imagines la seva plaça, que la podem veure cada dia per TV3, a través les càmeres que hi ha col·locades pel temps però jo veig una altra cosa, les pintures d'en Sert de la catedral. 

La catedral de Vic, que es diu la catedral de Sant Pere, quan la veus per fora, no et crida massa l'atenció perquè té una façana neoclàssica, severa i freda, que la única cosa que et recorda és el fred que fa al carrer. Però quan entres a dins, veus a les parets unes figures monumentals, voluminoses, musculoses, d'una gran força, fosques però amb uns reflexos daurats. Tenen uns clarobscurs amb tons marrons, ocres i daurats i detalls d'un granat fosc. D'un estil majestuós i fascinant que il·lustra escenes dels apòstols, o dels mercaders que són expulsats del temple o de Jesús amb la creu, que les fa trascendentals. Josep Ma Sert, va ser un pintor del segle XX, reconegut mundialment. Hi ha obres d'ell a la Catedral i a l'Ajuntament però també a Nova York i a molts altres llocs del món. Va ser un gran muralista i Vic té la sort de poder-ne gaudir.

Interior de la catedral de Vic
Fotografia: Robert. Photography. Vic. Llicència Creative Commons: Reconeixement-No Comercial-Sense Obra Derivada

Text: Sònia Anglada

Post publicat per Sònia Anglada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions