dimarts, 24 d’octubre del 2017

LES CORTS

Les Corts
Entre l’avinguda Diagonal, plena de comerços, i el bullici futbolístic del Camp Nou, el districte de les Corts es desplega com una Barcelona enjardinada per descobrir i perdre-s’hi, a mig camí entre el passat rural i l’elegància d’un barri residencial.

PARCS I JARDINS PER PERDRE-S'HI
El districte de les Corts ofereix la tranquil·litat i l’elegància de la zona alta, alhora que conserva un aire popular i rural. Originàriament, entre el segle XII i començament del XIX, el territori on s'assenta les Corts estava molt despoblat, amb només algunes masies agrícoles repartides aquí i allà que es construïen al voltant dels torrents que baixaven de Collserola. Situat a l’oest de la ciutat, entre els municipis de Sants i Sarrià, aquest era un territori franc que no tenia municipalitat sinó que depenia directament de la reialesa. Aquest fet explica la construcció, a la part alta, del Reial Monestir de Pedralbes, fundat per la reina Elisenda de Montcada l'any 1327, amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II el Just, i ubicat dins l'antic terme de Sarrià.

El territori franc es va convertir en municipi l’any 1836, i va mantenir una vinculació estreta amb Sarrià, sobretot eclesiàstica, que venia dels segles anteriors, ja que les Corts no va tenir parròquia fins al 1849, quan es va acabar de construir l’església de Santa Maria del Remei. Després, l’any 1897 va ser annexionat a Barcelona, i s'hi va iniciar una progressiva urbanització. Avui dia és un districte de transició entre les classes més acomodades de la part alta i les classes mitjanes de la Barcelona més tradicional, tot i que encara queden alguns vestigis de l’època rural, com ara la masia Can Rosés, convertida avui dia en biblioteca. El que sí que conserva d’aquell origen rural, i potser sigui el seu major atractiu, són els parcs i jardins que desplega als seus tres barris: les Corts, Pedralbes i la Maternitat i Sant Ramon.


RACONS PLENS DE FRESCOR
El més animat i popular és el barri de les Corts, amb places i espais autèntics i singulars on gaudir de la tranquil·litat, com ara la plaça de Comas, on el monument del pagès Pau Farinetes dóna una pista sobre el passat agrícola del districte.

Plaça Comas



El barri de la Maternitat i Sant Ramon disposa de llocs de gran importància per a la vida dels barcelonins. Un d'aquests llocs és el Camp Nou, l’estadi del Futbol Club Barcelona, que converteix aquest barri en una festa els dies de partit, amb una afició fidel que el segueix en massa.
Camp Nou




Un altre indret de vital importància és la Casa de la Maternitat, que amaga els jardins de la Maternitat, un gran parc esquitxat d’edificis modernistes on gaudir de l’ambient fresc i de la tranquil·litat. Hi ha grans àrees de gespa a banda i banda d’amples camins de sauló que uneixen, d’una manera molt harmoniosa, tant els pavellons modernistes com els accessos al recinte.
Jardins de la Maternitat

Jardins de la Maternitat


A un extrem del districte, al llindar amb el municipi de l’Hospitalet de Llobregat, s’obre el nou parc de Can Rigal, uns jardins nous, bastant desconeguts i molt atractius, que inclouen en el seu funcionament mesures de sostenibilitat i que són un luxe per a tots els que desitgin gaudir del verd i la pau enmig de la ciutat. Anant cap a la zona alta, al voltant del Reial Monestir, el districte de les Corts acull el barri de Pedralbes, un dels més selectes de la ciutat i on actualment resideix la burgesia més benestant de Barcelona. A laZona Universitària, tocant a l’avinguda Diagonal, trobem dos dels jardins més bells i curiosos de la ciutat: els jardins del Palau de Pedralbes, plens d’encant senyorial, i el parc de Cervantes, especialitzat en el cultiu de roses i que a la primavera esdevé tot un espectacle per a la vista i l’olfacte.
Al districte de les Corts, perdre’s pels jardins i parcs suposa un viatge naturalal passat, alhora que fa possible gaudir d’un parèntesi d’harmonia i verdor enmig de la urbs.






Publicat:  Mireia Weikert Garcia
Fotos: Mireia Weikert Garcia




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions