dijous, 24 d’octubre del 2019

Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu de Palomar



Església de Sant Andreu de Palomar (Barcelona)
Autor: Enric Font: commons wikimedia Llicència: CC BY-SA 4.0


Molt bones! Em dic Marta i vaig néixer a Barcelona fa uns quants anys ja! Actualment estic vivint al barri de Sant Andreu i bé, us volia compartir una informació interessant respecte a aquest barri. Sempre m'ha cridat l'atenció aquesta informació que desconeixia:


"Un fet destacable és que la Guerra dels Segadors es va iniciar a Sant Andreu de Palomar el 1640, quan els sometents de Sant Celoni, de Blanes i pagesos de la Catalunya interior que baixaven a contractar-se per la sega, van decidir marxar contra les forces del comte-duc d'Olivares, que es mantenien a Catalunya bo i acabada la Guerra del Francès i que saquejaven poblacions i violaven drets bàsics dels seus habitants. Escolliren per bandera el Sant Crist de la Parròquia i s'enfilaren cap a Barcelona, on varen alliberar el diputat Francesc de Tamarit i els consellers Francesc Joan de Vergós i de Sorribes i Lleonard Serra, donant mort el virrei de Catalunya, i tingueren la ciutat a mercè seva. Nombroses reunions entre els consellers de Barcelona i els segadors revoltats tingueren lloc a la parròquia de Sant Andreu de Palomar.



L'estiu de 1705, durant la Guerra de Successió, que va acabar amb la victòria de l'onze de setembre de 1714, la masia de Can Borni, a tocar de la Riera d'Horta, va esdevenir quarter general de la Plana Major de l'Arxiduc Carles d'Àustria.



El mes d'abril de 1706, però, l'exèrcit borbònic va establir diverses casernes per organitzar el setge de Barcelona.



El Decret de Nova Planta resultant d'aquesta derrota que va posar fi a les institucions de govern de Catalunya i va comportar un nou sistema d'administració territorial. L'antiga parròquia de Sant Andreu de Palomar va passar a ser un municipi independent. Llavors es va confeccionar el primer segell del municipi, que representava la creu de Sant Andreu, un colom i una mà oberta cap avall."

Font del text: Viquipèdia

Marta Armengod (COMPETIC 2)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions