diumenge, 27 d’octubre del 2019

Premià de Mar ciutat i natura






Premià de Mar des de més amunt de Premià de Dalt
Autor: Josep Maria Viñolas Esteva – Treball propi
Llicència: CC BY 2.0
Creat: 12/06/2011
Font: https://www.flickr.com/photos/jvinolase/29674091323


El municipi de Premià de Mar està situat a la Comarca del Maresme, concretament al baix Maresme, la seva proximitat amb la ciutat de Barcelona (28 quilòmetres), el configura com una ciutat eminentment dormitori, molt poblada (28.000 habitants), però a la vegada molt tranquil·la.

L'economia premianenca actual es basa en tres elements: la floricultura, la indústria (construcció i tèxtil) i en el sector serveis.La seva situació geogràfica, entre la costa mediterrània i la serralada de Marina, li proveeixen d’un clima temperat i d’ un espai natural molt atractiu, configurant una vila compromesa amb diversos esports tant de mar com de muntanya.


Durant el primer terç del segle XX fou una petita població marinera, tèxtil (estampació) i un lloc tradicional d'estiueig. La població va augmentar considerablement a partir de 1960. El terme municipal és un dels més petits de Catalunya i està urbanitzat en un 90% de la seva superfície. L'actual Premià de Mar era antigament un petit barri mariner de Premià que  se segregà de l'actual Premià de Dalt l'any 1836. Sant Cristòfol fou el patró de la nova vila. La inauguració de la primera via fèrria entre Barcelona i Mataró, l'any 1848, va afavorir notablement el creixement del poble.

La Festa Major de Pirates i Premianencs se celebra al municipi dins dels actes de la Festa Major, pels volts del 10 de juliol. La festa rememora els atacs que els pirates berbers realitzaven a les costes del Maresme entre els segles XVI i XVIII, protagonitzats principalment per algerians i acompanyats de població croata, catalana i sarda. Cada any els pirates, liderats per l'Omar, conqueriran i saquejaran els carrers de Premià no sense trobar la resistència dels premianencs.
Font del text: Viquipèdia.




Esperem la vostra visita,
Salutacions,

Daniel Martínez Marín



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions