diumenge, 28 d’octubre del 2018

La meva infantesa

Sóc la Núria, i us faré cinc cèntims del poble on vaig nèixer. Linyola, un municipi ubicat a la comarca del Pla d'Urgell de la província de Lleida. 

El nom de la població sembla que podria provenir de la flor de lli, cultiu propi de la zona en èpoques passades. En documents antics apareixen els noms de Lliniola, Llinyola... Podem veure un feix o una garba de lli a l'escut del portal de l'església i, a l'escut actual, un ram de lli sobre l'escacat d'or i sable propi dels comtes d'Urgell, que van conquerir la zona a les darreries del segle XI (Ermengol IV, el de Gerb, 1076-1092).

Com en molts altres llocs aquest poble va anar creixent a partir d’un nucli central, presidit pel castell, el record del qual només perdura en la toponímia (carrer, travessia del Castell). En aquest sector, presidit per l’església parroquial de Santa Maria, es conserven encara alguns grans casals dels segles XVI, XVII i XVIII, construïts sobre porxos. Les muralles i els tres portals que tenien han anat desapareixent en les successives ampliacions i modificacions del traçat urbà.

Linyola és un poble de pagés i els conreus més importants són el farratge (alfals), els cereals (blat i panís) i els fruiters (pomeres i pereres). La ramaderia també té un paper important al terme. Destaquen l’aviram, la cria de bestiar porcí, i en menor quantitat, el boví i l’oví.

I us vull recordar que si us voleu llepar els dits i deleitar d'un suculent entrant amb història, la cassola de tros es el plat típic de Linyola, i no cal dir que per digerir-la un vaset de licor de camamilla de la vila us farà bon profit.

Si hi voleu fer una mica de turismes, cal que visiteu el Parc de les olors, el Museu de Pagès, l'antic Molí d'oli,i pels més esportistes la ruta del Barret Picat, a més a més podeu gaudir de l'exposició del caganer més gran del món que ha aconseguit un rècord guinnes
.
El meu poble, el poble de la meva infantesa és acollidor i la gent és afable i t'acullen com una gran família.






Linyola
Autor: Jniubo
Domini públic 
Font: Wikipédia











Núria Nabau


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions