dijous, 19 d’octubre del 2017

Sant Antoni ( Eixample)

Sant Antoni és un barri popular i comercial que destaca pel sentiment de pertinença dels seus veïns i veïnes i una forta xarxa associativa. La reforma del mercat històric de Sant Antoni és un dels grans reptes del barri, així com la continuació de la línia L2 del metro a la Zona Franca i l'aeroport. 

El Paral·lel és el seu eix principal i està en ple procés de reforma. Han finalitzat les obres de millora de la xarxa de clavegueram al carrer Paral·lel, la plaça Bella Dorita i la ronda de Sant Pau.

A la superfície comencen a sorgir noves placetes que seran punts de trobada ciutadans: Tamarit/Entença, Aldana/Borrell, Parlament/Calàbria i Marqués de Campo Sagrado/Viladomat, avinguda Paral·lel amb ronda de Sant Pau i Manso/Rocafort. D'altra banda, s'ha traslladat el carril bici al centre de la calçada i s'ha millorat l’enllumenat.





Història del barri de Sant Antoni


El nom del barri té l'origen en el convent de Sant Antoni Abat aixecat al segle XV, a tocar de la muralla de Barcelona. D'aquell indret sortia el camí de Fraga, que anava cap a Esplugues i Martorell; n'era un dels principals i el que tenia més trànsit. Es dirigia cap a l'indret anomenat de la Creucoberta, on hi havia la creu de terme de la ciutat, abans d'entrar al poble de Sants. El 1806 el convent passa a mans dels escolapis que en prenen possessió el 1815 i el 1839 neix l'Escola Pia de Sant Antoni.
L'origen del Mercat de Sant Antoni es remunta a mitjan del segle XIII en el mercat dels Encants, un mercat molt marginal fora muralles que es trasllada cap al 1850 al carrer del Consolat. Quan en el període 1872-1882 Rovira i Trias va fer el gran mercat de ferro, gairebé no hi havia cap casa al seu voltant i servia com a mercat del barri obrer del Raval. De mica en mica, aquell mercat i les parades que l'envoltaven es van anar consolidant com una gran fira, donant personalitat i vida al barri que es va desenvolupar al seu entorn. Aquesta tradició comercial popular es manté encara amb força en l'actualitat, i es veurà potenciada amb la propera rehabilitació i renovació de l'històric edifici del mercat.
La fesomia del barri es fruit de les reformes lligades a l'Exposició Universal de 1929, amb motiu de la qual es va impulsar la urbanització i l'arranjament dels accessos a Montjuïc, amb l'eliminació de les barraques que hi havia entre el Paral·lel i la Gran Via i la urbanització de l'avinguda Mistral. Aquest antic camí medieval de sortida de la ciutat és avui una via peatonalitzada que aglutina la vida de barri del seu entorn.
De l'època daurada del Paral·lel són el Teatre Talia, inaugurat el 1900 i que va alternar teatre i sarsuela fins al seu tancament el 1987. I el Gran Price, on es feia des de boxa fins a mítings polítics, i el local del qual va ser enderrocat el 1973.


Font: http://lameva.barcelona.cat/eixample/ca/home/el-barri-de-sant-antoni







autor: Yeray S. Iborra 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Resultat de les eleccions